mąka w misceMąka spożywcza i paszowa

W naszej ofercie znajduje się także wysokiej jakości mąka spożywcza i paszowa, które są wolne od GMO. Wysoka zawartość glutenu w produkcie sprawia, że jest ona gwarantem na doskonałe wyrastanie, elastyczność oraz delikatną wilgotność ciast i innych wypieków. Mąka pszenna występuje w wielu odcieniach kolorystycznych, co związane jest ze zróżnicowaną zawartością zmielonej okrywy owocowo-nasiennej.
Jasna mąka pszenna jest najbardziej oczyszczona z tej okrywy, dlatego też jest najbielsza. U nas znajdziesz ją w opakowaniach 1- lub 25-kilogramowych. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą!

Mąka paszowa  powstaje z przemiału pszenicy i stanowi doskonałe źródło pokarmy dla zwierząt hodowlanych – skorzystaj z naszej oferty!

Zastosowanie mąki pszennej

Mąka pszenna otrzymywana jest z ziaren pszenicy i jest podstawowym składnikiem ciast, wypieków oraz dań mącznych. Zastosowanie mąki pszennej jest zróżnicowane i uzależnione od jej typu, który jest wskaźnikiem zawartości popiołu – na przykład mąka pszenna typ 500 zawiera 0,5% popiołu, natomiast typ 2000: 2%.
Najczęściej stosowaną jest mąka pszenna jasna typu 450, 500 i 550. Nadaje się ona do:

  • mąka tortowa (typ 450) – ciast lekkich i ucieranych;
  • mąka krupczatka (typ 500) – ciasta kruche i półkruche;
  • mąka wrocławska (typ 500) – ciasta drożdżowe, francuskie i półfrancuskie, naleśniki, nadaje się także do zagęszczania zup i sosów;
  • mąka poznańska (typ 500) – pierogi, kluski, pizza, zasmażki i sosy;
  • mąka luksusowa (typ 550) – ciasta drożdżowe i smażone, na przykład bliny i placki.